сряда, май 24, 2006

"Лорди" - новият печеливш музикален еврокич

Не сме сатанисти, твърдят финландските рокмузиканти, които победиха на "Евровизия 2006" с рекорден брой точки от общо 38 държави.
Вариантите за българското участие на "Евровизия" догодина са два: да дискриминираме конкурса, т.е. в знак на протест да не изпратим свой представител, и да се представим с някакво подобие на тазгодишните класирани за финал участници от Финландия, които приличаха на прясно разринати фараони, предлага Добрин Векилов-Дони в съботен коментар във в. "Труд" под заглавие "Евровизия" не ни заслужава".
Повод за възмущението му стана блестящото, по думите му, представяне на българската песен "Let Me Cry" на полуфинала, но липсата на достатъчно гласове за нея, които да я класират за последния тур.
Както се видя от финала няколко часа по-късно, победи именно финландският хардрок, при това с рекорден резултат - 292 точки от 38 държави, или общо 66% от гласовете за 24-те композиции.
Макар че настояваха "Лорди" (Lordi.org) да бъдат оттеглени като представители на Финландия в тазгодишния конкурс, жителите на северната държава сега се хвърлиха да защитават своите сънародници от обвиненията в сатанизъм.
Отношението се промени, след като маскираните музиканти спечелиха песенната надпревара (Eurovision.tv) за първи път в над 40-годишната история на финландското участие и донесоха на столицата си Хелзинки домакинството догодина.
Финландският посланик във Великобритания например разясни в интервюта, че групата има албум със заглавие "The Devil Is A Loser" (Дяволът е неудачник), което разкривало по-скоро негативно отношение към рогатия.
Сякаш предусетили, че атрактивният състав е най-големият конкурент за първото място на тяхната Ана Виси, срещу "Лорди" и прокламирания от тях "Арокалипсис" скочиха най-вече тазгодишните гръцки домакини в лицето на консервативни институции като православната църква.
Победата им "показва, че хората търсят нещо, с което да запълнят празнотата в душите си", обяви епископ Христодулос по време на неделната служба, часове след края на конкурса.
Тези зли и сатанински финландци не са добре дошли
в страната ни, обявиха по-рано гръцки религиозни организации. Православни свещеници в собствената им родина пък определят името на групата като "светотатство".
Финландските дипломати обаче не изглеждат притеснени от факта, че страната им е представена като родина на подобни "хевиметъл чудовища". Имаме и други успешни групи, популярни зад граница - "Найтуиш", HIM, "Расмус", - така може да се приеме и като традиция в жанра, изтъква в радиоинтервю посланикът в Лондон.
Би Би Си също коментира, че освен с костюмите и композициите в стил "стадионен рок", "Лорди" може да са привлекли привърженици и просто поради факта, че са различни от преобладаващия попстил на "Евровизия" и са привлекли протестния вот.
Междувременно столицата на Лапландия - Рованиеми (Rovaniemi.fi), откъдето са петимата музиканти, реши да кръсти на тяхно име един от площадите в обновената централна част на града.
С официално изявление по повод победата им на Евровизия 2006 излезе дори Дядо Коледа (SantaClaus.fi), който обяви: "Те ни показаха, че с упорит труд и вяра в собствените способности дори най-смелите мечти могат да се сбъднат."
Музикантите не желаят да разкриват самоличността си, но при този медиен интерес това беше неизбежно - поне за фронтмена им г-н Лорди с истинско име Томи Путаансуу. Зад маските ни няма нищо особено, твърди той и успокоява негативно настроените, че това е само шоу.
В момента Томи е на 32 години, а е започнал да рисува чудовищни физиономии по лицето си още на седем, като използвал гримовете на майка си. На 10 вече
снимал филми на ужасите с видеокамерата на родителите си
Завършил киноучилище и си изкарвал хляба, като рисувал сторибордове. Междувременно през 1992 г. основал "Лорди", които в продължение на цяло десетилетие се опитвали да издадат албум.
Дискографията им започва с "Get Heavy" от 2002 г., последван от "Monsterican Dream" (2004) и тазгодишният "The Arockalypse", от който е и "Hard Rock Hallelujah". Популярно зад граница е и сборното им CD "The Monster Show" (2005 г.).
Докато записвали третия си албум, ги поканили да се състезават в националния конкурс за "Евровизия". Първоначално помислили това за грешка на организаторите, но приели предизвикателството и спечелили с 42% от гласовете.
Страната се е класирала на последно място осем пъти в 50-годишната история на конкурса и те се опасявали, че и този път може да ги вземат за посмешище. Но спечелили и с анонимността им е свършено. Според организаторите финалът на конкурса е гледан от
100 млн. зрители плюс още 18 хил. в олимпийската зала в Атина.
Макар че в гръцката столица "Лорди" бяха забелязани да се разхождат край басейна с костюми и грим въпреки слънчевото време, преди два месеца финландският таблоид "Илта саномат" помести снимка на певеца им в "цивилно облекло", като се виждаше дори част от лицето му.
Фронтменът заклейми папарашката снимка и обяви, че това е опит да бъде съсипан "чудовищния имидж", който са градили цели 10 години. Той изработва сам сценичните костюми за себе си и своите колеги, като
сравнява групата с филм на ужасите
"Имаме сродна естетика. Колкото по-страшен е филмът, толкова е и по-забавен. А рокмузиката трябва да служи основно за забавление", убеден е Лорди.
Първото чудовище, което изработил, било Животното - музикант от роксъстава на Кукленото шоу. "И сега съм като малко дете - още колекционирам фигурки с мъпетите например.
Навремето си играех с кукли на героите от "Междузвездни войни" и други подобни филми. Обичах паячета, динозаври. Най-хубавите ми рисунки бяха на чудовища", спомня си той.
А страхуват ли се децата от него? "Не. Страхът на родителите им ги кара да се плашат. Децата ни обичат - ние приличаме на техните играчки", казва г-н Лорди.
Като голям почитател на "Кис" Томи дори оглавявал финландския клон на техния фенклуб "KISS Army". Част от костюма му са и 20-сантиметровите платформи, с които изглежда по-висок.
Първият видеоклип за своята група той заснел още като студент през 1994 г. - вместо курсова работа. По онова време това било предимно солов проект.
"Аз бях единственият без маска, но във видеото всички останали изглеждаха много по-добре. Затова реших да стана г-н Лорди...
Той предвожда пет чудовища от различни епохи и измерения. Имаме извънземен, имаме египетска мумия... Томи и г-н Лорди са като д-р Джекил и мистър Хайд", обяснява вокалистът.
В групата са още Юси Сиденмаа (китара), - който се превъплъщава в мумията Амен (Амин), тайнственият Окс (баскитара), който е с тях едва началото на тази година, и Сампса Астала (ударни, беквокали) в ролята на извънземното чудовище Кита. Леена Пейса (клавишни) е Ава, единствената дама в "Лорди", която също свири там едва от миналата година.
Финландия често е подкрепяла скандинавските си съседи, които обаче не й отвръщаха със същото. Сега не беше така - максимум точки за "Лорди" дойдоха от Швеция, Исландия, Норвегия и Дания.
Победата им все пак беше толкова безапелационна, че в никакъв случай не би могла да бъде приписана на добросъседския принцип, коментират наблюдателите. Песента им "Hard Rock Hallelujah" получи точки от всички държави (вкл. три от България) без Албания, Армения и Монако.
От гръцка страна срещу участието на "Лорди" се обяви дори Ники Костантиниду, председателка на асоциацията на гръцките ресторантьори. Публиката на домакините обаче оцени предизвикателството и даде за финландците най-много гласове.
На Евровизия се чувстваме като хора, които похапват месо, но са попаднали във вегетариански ресторант, обясни на свой ред Лорди в едно от интервютата, дадени в Атина.
Би Би Си оприличава "Лорди" на статисти от филм на ужасите, но признава, че костюмите им са били най-атрактивните.
Въпреки че бяха обявени за метългрупа, стилът на песента им беше по-скоро мелодичен хардрок а ла 80-те. Сравняват ги основно с "Кис", но също и с "Туистед систърс" и "Гуор", макар че последните са представители на доста по-екстремен стил - грайндкор.
Реакциите във Финландия
Към президентката на Финландия Таря Халонен имаше призиви да се намеси лично и да не допуска те да представляват страната. След победата им в Атина обаче тя изпрати поздравителна телеграма до групата.
В. "Хелзинки саномат" (HS.fi) обяви: "Адът замръзна! "Лорди" заличиха десетилетия на унижения, комплекси и последни места в конкурса. Когато Финландия получава максималния брой точки дори от Великобритания, човек си дава сметка, че нищо вече няма да е същото."
Премиерът Мати Манханен обяви, че държавата ще окаже финансова помощ за домакинството на Евровизия и добави: "Слушателите на рок и хевиметъл останахме малцина и когато се появи възможност да гласуваме за нещо различно от общия тон на Евровизия, се възползвахме."
Културната министърка Таня Карпела, от своя страна, коментира, че титлата от Атина е доказателство за успеха, който може да има финландската музика в чужбина.
Реакциите у нас
"Финландската група... изглежда като банда орки от романа на Толкин "Властелинът на пръстените". (...) "Лорди" са нещо като евтина имитация на "Рамщайн".
Може би спечелиха, защото са различни, а може би - защото всеки втори финландец има рода или приятели в околните скандинавски и прибалтийски страни", обяви в. "Сега", с което предизвика критичните и разяснителни коментари на своите форумци:
* Тия финландци за Евровизията са нещо като "Атака"-та за българското политическо пространство. Наказателен вот.
* Догодина конкурсът е във Финландия. Там ще поканят за почетен водещ Роб Халфорд, първите думи на който ще са: "There`s two kinds of music - heavy metal and all the crap they play o­n radio and show o­n MTV."
* Идва Рокалипсисът! Ха-ха! "Лорди" наритаха задниците на цялата шайка блудкави еврочалгари.
* Фините по принцип са страхотни рокаджии. Тези не съм ги слушал, но за всеки който си пада по рока, препоръчвам да чуе (и види) "Найтуиш" и страхотната Таря Турунен.
* При тях имаше опасност въобще да не ходят, 'щото нямаха достатъчно пари за пироефектите на сцената. Нек'ви немски монополисти държали правата за Евровизия и им искали непосилни суми. Тогава се намесили организаторите на един финландски рокфест и додали необходимото.
Иначе основен спонсор им е националното радио. В страната пък дори имало слух, че били агенти на КГБ, пратени от Путин да дестабилизират Финландия преди руска окупация, което обяснявало защо не искат да си показват лицата...