сряда, май 10, 2006

Учени развенчаха джогинга, препоръчват просто движението

До не много отдавна се смяташе, че джогингът е полезен за здравето. Чрез него много хора се опитваха да предотвратят инфаркта, инсулта и други болести. В наши дни обаче популярността на "тичането за здраве" силно намаля, тъй като все по-често се появяват данни за отрицателното му влияние върху дейността на сърдечносъдовата система.
Виновно ли е за това бягането? Оказва се, че ние просто не умеем правилно да го използваме. Сърцето на средностатистическия човек престава да се справя с натоварването, когато се прекрачи разумната границата за спортуване и се започне преследване на високи резултати.
При високи обороти (пулс 170-180 удара в минута) сърдечния мускул не може да извършва пълноценни по амплитуда движения, което води до рязко съкращаване на обема на кръвта, изтласквана в съдовете по време на неговото съкращение.
Нарастват и нуждите на мускулната тъкан в тичащото тяло. Получава се така, че при повишена ритмичност сърцето все още е способно да поддържа дейността само на жизненоважните органи, но не е в състояние да задоволи своите потребности.
Ето защо специалистите съветват любителите на джогинга да не претоварват сърцето си. Несъмнено ако пробягвате 5 км с удоволствие, след известно време ще ви се иска да пробягате 10, дори 15 км. Това обаче съвсем не е препоръчително - в крайна сметка нали от значение е здравето, а не резултатите.
Лекарите смятат, че за профилактика на инфаркта е достатъчно просто да се качвате и слизате пеша по стълбите вместо да ползвате асансьор, да изминавате пеша разстоянието между две спирки или просто да вървите около 20-30 минути дневно. А ако ви позволява здравето, от бързото ходене може да преминете към бавно бягане.