събота, април 15, 2006

Афганистански търговци продават крадени от американска база флаш-памети

Американски военни са платили няколко хиляди долара в афганистанска валута, за да си върнат голям брой флаш-памети (преносима външна компютърна памет - бел.ред.), които били откраднати от базата им в афганистанския град Баграм и се продавали свободно в близост до нея.Предполага се, че пет дни след разкритието десетки от тях все още могат да се купят от сергиите в града. Репортер на АП установил, че от 40 флаш-памети, които му показали афганистански търговци, поне три
съдържали военна информация,
като удостоверение за уволнение от служба на американски военнослужещ, автобиографии на войници и снимки на президентския самолет по време на посещението на Джордж Буш в Афганистан миналия месец.На други, разгледани от АП по-рано тази седмица, пък имало номерата на социалната осигуровка на стотици военнослужещи, включително на четирима генерали (в САЩ няма лични карти и номерът на социалната осигуровка е нещо като ЕГН - бел.ред.), както и списъци на военни, преминали обучение по борба с ядрени, химически и биологически оръжия.Един продавач разкрил, че продал на американците 50 флаш-памети по 40 долара парчето.
Предишният ден цената била наполовина по-ниска. Казаха, че ги искат всичките и цената нямала значение, обяснил пожелалият анонимност продавач.Журналист от "Лос Анджелис таймс" твърди, че видял да се продават флаш-памети с карти, схеми и разузнавателни доклади за действията на талибаните и "Ал Кайда" по планиране и извършване на нападения в Афганистан.Търговците казват, че не се интересуват от съдържанието на флаш-паметите и ги продават като всеки друг хардуер. Според тях те са откраднати от някои от около 2000-те афганистански чистачи, канцеларски служители и общи работници в базата в Баграм.
Служителите биват претърсвани на влизане и излизане от центъра, но флаш-паметите са със съвсем малки размери и лесно могат да се скрият по тялото, отбелязва АП.
Междувременно стана ясно, че американската армия е изразходвала едва 40% от общо 7 милрд. долара,
предназначени за обучението на иракските и афганистанските сили за сигурност през 2005 г., твърди доклад на Конгреса, който освен това повдига въпроса дали министерството на отбраната въобще има нужда от всичките близо 6 млрд. долара, които е поискало да му бъдат отпуснати за целта т.г.
Законодателният орган може също така да поиска да бъде информиран по-подробно за плановете на Пентагона за доставка на оборудване на иракските и афганистанските сили.Обучението на иракските сили за сигурност е приоритет номер едно
на американското министерство на отбраната и е от определящо значение за изтеглянето на американските войски от тази страна, отбелязва АП.
Докладът е публикуван в момент, когато администрацията на президента Джордж Буш, включително министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд, се оплакват, че одобрен от Камарата на представителите проектозакон по този въпрос предвижда да бъдат намалени парите, предназначени за обучението на иракските армия и полиция.Говорител на американската армия отбеляза, че част от забавянето при изразходването на средствата се дължи на факта, че в периода около парламентарните избори в Ирак през декември м.г. вниманието на американските сили е било насочено главно към обезпечаването на сигурността.