сряда, март 29, 2006

"Биийтълс" съдят Apple

Компанията Apple Corps (AppleCorps.com), представляваща интересите на "Бийтълс" (Beatles.com) от 1968 г., подаде иск срещу Apple Computer (Apple.com) заради дейността на интернет магазина iTunes, съобщава в. "Ню Йорк Таймс".Според представители на Apple Corps с дейността си iTunes нарушава споразумение от 1991 г., според което Apple Computer няма право да разпространява музика.
Apple Corps настояват компютърният гигант да прекрати продажбата на музика с търговската марка на Apple. Това е третият по ред иск в съдебния спор между двете компании.
За първи път Apple Corps и Apple Computers се срещнаха в съда през 1980 г., когато спореха за името на компанията. Тогава те се споразумяха, при условие че Apple Computer няма да влиза в музикалния бизнес.
Второто дело датира от 1989 г., а причината бе, че Macintosh бяха разработени така, че да позволяват обработването и създаването на музика.
Две години по-късно съдът нареди на Apple Computer да плати на компанията на ливърпулската четворка компенсации в размер на 26,5 млн. долара. Освен глоба, съдът разпореди и ограничения във функционалностите на компютрите Macintosh, при която с машините можеше да редактира и възпроизвежда музика, но не и да се създава.
Apple Corps бе създадена от "Бийтълс" през 1968 г. и се занимава с преиздаване на албумите на групата, както и с менажирането на соловите проекти на битълсите и прехвърлянето им на оптични носители.
Източник: IDG.BG