събота, март 18, 2006

Привърженици на Милошевич заразяват компютри

Привърженици на покойния югославски социалистически лидер и президент Слободан Милошевич се опитват да сринат компютри чрез глобалната мрежа интернет.
Международна антивируска компания предупреждава, че в интернет се разпространява нов "Троянски кон" под формата на електронна поща, в която уж има разкрития за смъртта на Милошевич в затворническата килия в Хага.
Компанията SophosLabs призовава да не се отварят електронни писма със заглавия от рода на: "Слободан Милошевич е бил убит" (Slobodan Milosevic was killed. Attachment: picture.scr), предаде Асошиейтед прес.
Експерти от компанията смятат, че електронните писма с твърдения за доказателства, че Милошевич не е починал от естествена смърт, съдържат програма "Троянски кон". При отварянето на писмото програмата се опитва да понижи равнището на сигурност на заразените компютри.
Милошевич ще бъде погребан днес в двора на родната му къща в град Пожаревац.
Междувременно основателите на сръбското движение "Отпор" осъдиха реакциите на правителството на Сърбия, на част от обществеността и медиите, които, според тях, "вече шести ден помагат във величаенето на името и делото на Слободан Милошевич и участват в проекта за неговото оправдаване за престъпленията, които е извършил през 90-те години".
"Пети октомври (2000 г.) е денят, когато гражданите на Сърбия произнесоха присъдата срещу Слободан Милошевич и тази присъда не може да бъде заличена от нищо", изтъкват от "Отпор".
Движението бе един от активните фактори в съпротивата срещу управлението на Слободан Милошевич.
В петък трибуналът на ООН за военните престъпления в бивша Югославия съобщи официално, че аутопсията и изследванията на кръвта на Милошевич не показват наличие на отрова или лекарства в концентрации, които може да са го убили. Тази констатация беше потвърдена и от руския медицински екип, който специално пристигна от Москва в Амстердам.
Председателят на трибунала, съдията Фаусто Покар, заяви също, че разследване ще бъде проведено за управлението на Центра за задържане на ООН, където Милошевич бе държан по време на продължилия четири години процес и където той почина миналата събота.
Първият доклад от аутопсията на Милошевич показа, че той е починал от сърдечен удар, но сръбски пропагандни централи повдигнаха въпроси за причината за фаталния кардиологичен проблем, след като бе съобщено, че Милошевич взимал лекарства, които не са били предписани от кардиолога на ООН.
Няма доказателства за отравяне, заяви Покар, прочитайки предварителните резултати от холандския токсикологичен доклад.
Няколко лекарства бяха открити в кръвта му, но не не в токсични концентрации, каза Покар.
Адвокатът на Милошевич Зденко Томанович и синът на Милошевич Марко, които в началото на седмицата пристигнаха в Хага, за да вземат тялото и да го изпратят в Белград, заявиха, че Милошевич е бил убит и обвиниха трибунала, че е отговорен за неговата смърт. Председателят на трибунала разпореди вътрешно разследване, за да се установи как Милошевич е получил лекарства, които не би трябвало да има. Служители от трибунала заявиха по-рано, че той е имал редовен достъп до алкохол. Секретарят на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия Ханс Холтхаус заяви, че преди известно време в килията на Слободан Милошевич е била открита "контрабанда", за което са били взети "мерки.
"Когато тази контрабанда беше открита при едно претърсвяне, директорът на центъра за задържане на ООН незабавно взе мерки", заяви секретарят на пресконференция. Изказването бе в отговор на въпрос във връзка с информациите в медиите, според които през декември и януари в килията на Милошевич са били открити лекарства, които не са му били предписани