сряда, февруари 08, 2006

GSM зомбита превземат света в новия бестселър от Стивън Кинг


Стивън Кинг (StephenKing.com) отново оглави класациите за книги зад Океана. Новият му роман "Cell" е на тема мобилни телефони (на англ. - cell phones), които под влияние на мощен радиосигнал с неясен произход, наричан от писателя "Пулса", превръщат притежателите си в зомбита убийци.
Главният герой Клейтън Ридъл, художник на комикси, е от малцината, които нямат GSM апарати и остават незасегнати от "заразата". Междувременно зомбитата започват да еволюират и да показват свръхестествени умения като телепатия и левитация.
Краят е отворен - така и не става ясно кой е източникът на "убийствения импулс". Може да са хора (например терористи) или извънземни, или друга свръхестествена сила.
Отчасти книгата е вдъхновена от някои филми на ужасите и по-специално от зомби поредицата на режисьора и сценариста Джордж А.Ромеро ("Зората на мъртвите", "Земята на мъртвите", "Нощта на живите мъртви" и пр.), за когото в началото има специално посвещение.
От години Кинг не е писал нещо толкова ужасяващо, с такава динамика, смятат американски литературни критици.
През последните години той приключи култовата си поредица "Тъмната кула", а в началото на 2007-а излиза и първият месечен комикс по нея, разработен съвместно с "Марвъл".
От 1973 г. насам писателят е публикувал над 50 книги, а жанрът на последната е и хорър, и постапокалиптична фантастика.
Макар че многократно намеква, че вече е пенсионер и работи по-малко, през октомври т.г. се очаква нов негов роман - "Lisey's Story".
Колкото до мобилните телефони, само американците в момента разполагат със 193 млн. апарата. Самият Кинг обаче не е сред потребителите на GSM услуги.