вторник, февруари 14, 2006

Мъжете били по-умни от жените

Във Великобритания бе публикувано научно изследване, което неизбежно ще провокира горещи спорове. В доклад, поместен на страниците на сп. British Journal of Psychology, са приведени доказателства за това, че като цяло мъжете са по-умни от жените, разказва Zdrave.bg.
В частност, по IQ-скалата за определяне коефициента на човешката интелигентност, представителите на силният пол са на повече от пет точки пред дамите. Според учените това говори, че потомците на Адам са природно по-приспособени за изпълнение на "задачи с повишена трудност", отколкото жените.
Психологът Пол Ървин от Манчестърския университет и професор Ричард Лин от университета Ълстър са си поставили конкретна цел - да обяснят защо повечето Нобелови лауреати и гросмайстори са от мъжки пол.
В хода на експеримента учените направили оценка на интелекта на 24 хил. студенти и останали обезкуражени от собственото си откритие.
По 125 точки, което съответства на оценка "отличен", събрали двойно повече студенти, отколкото студентки. При тези, които стигнали до 155 точки - ниво, равняващо се на това на гениите, съотношението жени-мъже било 1:5.
Изследователите признават, че резултатите от работата им, са ги изненадали неприятно:
"По лични мотиви, бих предпочел да вярвам, че мъжете и жените са равни. Като цяло това е вярно. Същевременно, с течение на времето се появяват все повече и повече свидетелства в подкрепа на ролята на чисто биологическия фактор", казва Пол Ървинг.
Неговият колега Ричард Лин нееднократно е публикувал в миналото спорни по съдържание хипотези и теории. Така например през 2003 г. той заявява, че е успял да установи връзка между нивото на жизнения стандарт в 60 страни по света и средния показател на интелигентност на населението им.
В друг случай той се опитва да обясни разликата между половете със зависимостта на интелектуалното развитие от обема на мозъка.
"Мозъкът на мъжа е с около 10% по-голям от този на жената, което предполага по-голяма сила на ума. По тази причина мъжът като цяло би следвало да е по-умен от жената", казва Лин.
Резултатите от научния експеримент на Острова вероятно ще намерят немалко поддръжници, но и доста противници.
Съвсем наскоро известен телевизионен водещ е предизвикал шумен скандал във Великобритания, заявявайки, че в английското общество жените не само доминират, но и подчиняват на своите правила всички аспекти на живота.
А в подобна ситуация ролята на силния пол се свеждала просто до... донорство на сперма.