четвъртък, април 27, 2006

Две нови мултиплексни кина с 19 зали в София


Деветнадесет нови киносалона ще бъдат открити до края на май в София. Сега залите са 38 с общо 6930 места в мултиплексните комплекси "Арена" - "Запад" и "Младост" и "Мултиплекс" в НДК. (В тази статистика не са включени няколкото самостоятелни киносалона в столицата - Дом на киното, Евро-Български културен център, "Люмиер", "Одеон", "Център", "Ялта", "Влайкова"...)
Новите 18 зали с общо 4373 места са разположени в първите два мола, построени в столицата. "Sofia City Center" ще бъде открит в началото на май, а "Mall of Sofia" трябва да е готов до края на същия месец. "Мол" е международно утвърденото име на големи търговски и развлекателни центрове. През всеки от софийските се очаква дневно да преминават между 15 и 25 хиляди души.
Търговският комплекс "Sofia City Center" е собственост на инвестиционният фонд "Equest Balkan Properties plc", който се търгува на Лондонската фондова борса. Комплексът, разположен срещу хотел "Хемус", беше купен за 94 млн. евро.
Шестте салона в "Sofia City Center" са взети под наем от "Съни филмс" - големия разпространител на холивудски продукции и най-голям конкурент на другия голям разпространител "Александра", фирмата която построи и експлоатира двете "Арени".
Израелската компания "Cinemа City International" ще стопанисва 13-те салона в "Mall of Sofia", който се намира на ъгъла на ул. "Опълченска" и бул. "Стамболийски". В един от салоните там инвеститорите ще предложат за първи път в България триизмерно кино по технологията IMAX.
Всички наематели инвестират в обзавеждане и апаратура.
В "Съни филмс" се надяват на добро посещение от самото начало. В изявление на седмичника "Капитал" Веселин Савов от компанията прави такава сметка: "Докато при самостоятелните мултиплекси се разчита на зрители, които специално отиват на кино, при моловете очакванията са и за много случайни посетители. Дори 1% от хората, които пазаруват, решат и да гледат някой филм, това са няколко хиляди души. В мола притегателните неща са повече, разчита се и на импулса".
В "Съни" са убедени, че повечето салони трябва да доведат и до повече заглавия на българските екрани. Премиерните филми сега са около 170 годишно, но вероятно ще стигнат до 200. Данните на компанията са, че в западноевропейските страни се показват годишно до 250 филма при произведени в света около 8000.
Към кинозали в търговски центрове се ориентира и "Александра". Предстои откриване във Велико Търново (в мола на "Денси строй"), в плановете са Стара Загора, Варна, Бургас и Русе. Израелската фирма също възнамерява да строи мултиплекси извън София.
Една от причините за изграждане на новите салони е пиратството на филми в интернет. Затова освен отличното качество на прожекциите и звука, комфортната обстановка и климатизацията, киноразпространителите ще се стремят все повече да съкращават времето между премиерите на новите касови заглавия навън и в България.