събота, май 13, 2006

Йети, телепатията и феите, или Вечните митове

Йети, чудовището от Лох Нес, телепатията и приказните същества са само някои от нещата, в които човечеството може би никога не ще престане да вярва. Британският вестник "Гардиън" помества списък на подобни "вечни" митове, част от който публикуваме.
1. Големият снежен човек
Снежният човек, познат още с тибетското си име Йети, е огромен космат хибрид между маймуна и човек, обитаващ високите части на Хималаите между Индия, Непал и Тибет.
За съществуването му има събрани една планина доказателства - снимки на великански следи, парче човекоподобна кожа и мумифициран пръст, открити през 1950 г., свидетелствата за появяванията му ту край свинарник в Тибет, ту някъде в Сибир, откъдето се смята, че произхожда.
Без да е сторил никому зло, Йети е описван като страховит и кръвожаден гигант с космато туловище, остри зъби и огромни очи.
2. Неси
На историите за хора, похитени от извънземни на летящите им чинии, може и да е дошъл краят, но вярата в съществуването на чудовището от Лох Нес - една от най-популярните съвременни легенди, е жива и до днес.
Причината е проста - една снимка, на която се вижда дългия врат на добродушното на вид "чудовище" и малката му главичка, стърчаща над повърхността на езерото, е много по-въздействаща върху човешкото въображение от хиляди научни и обяснения и описания.
Дори след като самият създател на знаменитата фотография е признал, че става дума за обикновена фалшификация.
Предпочитаното обяснение в наши дни е, че Неси е оцелял древен плезиозавър от Мезозойската ера - епохата на динозаврите, чийто вид е загинал преди 65 млн. години.
3. Кухата Земя
През 1692 г. Едмънд Хали, на когото още не била кръстена известната комета, изказва твърдението, че във вътрешността на нашата планета се намират серия от сферични "черупки" (подобно на руските матрьошки), всяка със своя собствена атмосфера, магнитни полета и скорост на въртене.
Хали и последователите му обаче с радост се отказват от хипотезата за кухата структура на Земята, щом се натрупват достатъчно доказателства в полза на противоположните твърдения.
През XIX век Джон Симс отново популяризира тази теория и с усилията и на други нейни поддръжници се провежда великата американска изследователска експедиция от 1838-1842 г., чиято голяма заслуга в крайна сметка е, че прави доста за картографирането на Орегон.
Вярата в хипотезата обаче има своите последователи и днес. "Обществото на кухата земя" има около 400 членове в над 30 страни, като добива особена популярност в началото на 80-те благодарение на сериала "Fraggle Rock", създаден от Джим Хенсън.
4. Кристалите
На тях е приписван цял списък от лечебни свойства. Вярва се, че парче прозрачен скъпоценен камък може да повлияе на човешкото тяло и душевност по редица начини.
Те не само са се носели като талисмани в бижута и накити, но присъствали и като съставка в предписваните от лекарите по онова време лекарства.
Смята се, че кристалите действат болкоуспокояващо и макар да не могат да лекуват всичко, са добра комбина с методите на традиционната медицина. Астролозите пък са убедени, че всеки скъпоценен камък помага на човека в зависимост от зодиакалния му знак.
5. Елвис
Дали кралят на рока е мъртъв или действително се е явявал на някои от феновете си, които упорито вярват във версията, че умореният от шума и славата Елвис Пресли сам е изфабрикувал смъртта си, за да прекара останалата част от живота си на спокойствие?
Едва ли. Това обаче не спира международната скръб по легендата на рок едн рола да опровергава през всичките тези години факта на човешката смъртност, като отново и отново се припознава в Елвис ту в Чипинг Содбъри, Великобритания, ту в Охайо.
6. Телепатията
Тази способност май е приоритет на влюбените - или на окултистите. "Научно" телепатията може да се определи като канал за връзка между две съзнания без посредничеството на петте сетива.
Мнозина вярват, че ако много силно помислят нещо или за някого, то мисълта им може да премине всички прегради. Други приемат, че телепатията не е възможна, но "се случва".
7. Феите
Вълшебни същества, феи, караконджули, самодиви, гномове - вярата в тяхното съществуване се е запазила през вековете, както и убеждението, че без присъствието им всяка приказка няма да е съвсем такава.
Е, добрите истории издържат проверката на времето и се нагаждат към всяка епоха така, че винаги да са актуални.