неделя, октомври 29, 2006

Историята на Halloween

Празнуването на Halloween днес, е смесица от ритуали, измислени от много и различни народи.
Най-ранните празнувания идват от Келтите, живели в Шотландия. На 31 октомври, те честват Samhain (което се произнася Со-ин) . Това е бил краят на жетвата и началото на студената и тъмна зима. Келтите вярвали, че на 31 октомври, Богът на Смъртта пуска умрелите души да се върнат на земята.
На този ден Келтите се обличали в страшни костюми, защото мислели че така злите духове няма да ги разпознаят и няма да ги отведат със себе си. Оттам вероятно идва традицията хората да се обличат в страховити костюми на Halloween.
Когато Римляните завладели Келтите в 5 век, се получила комбинация между празнуванията на двата народа. Римляните включили ябълките и царевицата в празника.
След разпространяването на Християнството, Църквата смесила тези езически чествания със своя празник Вси Светии (също наричан All Hallows' Day и празнуван на 1 ноември). На Вси Светии младите мъже ходели от врата на врата, искайки храна за бедните.
А откъде идват фенерите? Преди да е имало сигнални огньове, Ирландците са използвали издълбана отвътре ряпа, в която слагали запалена свещ. Когато отишли в Америка, ирландците видели че няма много репи, но затова пък има много тикви, и така се появили тиквените фенери, наречени Jack-o-Lantern.