четвъртък, октомври 12, 2006

Мъжете и жените се възбуждали еднакво бързо

Нощното зрение едва ли е помогнало на някого, за да се представи по-добре в леглото, но инфрачервени камери документираха, че жените се възбуждат също толкова бързо, колкото и мъжете, пише "Live Science".
Предишни изследвания регистрираха сексуалната възбуда чрез сензори, които задължително изискват контакт на гениталиите и често развалят естествената настройка на партньорите.
Затова учените прибягнали до технологии за заснемане в инфрачервения спектър на отделящи топлина обекти. Това е относително неинвазивен метод за измерване на времето, необходимо на човек да достигне своя връх на възбудата.
Изследователите насочили камерите към гениталиите на участниците в експеримента, които през това време трябвало да гледат подбрани порнографски сцени, предавания за пътешествия и клипове с ужаси.
Така учените се надявали да заснемат възбуда, предизвикана от различни, не само чисто сексуални стимули.
Установихме, че на здравите мъже и жени им е необходимо еднакво време, за да достигнат най-висока точка на възбуда, коментира професорът по психология в университета "Макгил" Ърв Биник.
Екипът му успял да засече температурни промени до стотна от градуса. И мъжете и жените започнали да се възбуждат 30-тина секунди след старта на прожекцията.
Мъжете достигнали своя връх средно на 665-тата секунда, а жените малко по-късно - на 743-тата. Според учените тази разлика е статистически незначителна.
Изследователите се надяват, че получените резултати от експерименти като този ще помогнат при диагнозата и лечението на сексуалната дисфункция при жените.
Цялото изследване на екипа на Биник може да бъде прочетено в януарския брой на "Journal of Sexual Medicine"